PRS06

Anasayfa » PRS06

SAMSUN ÜNİVERSİTESİ

Eğitim Öğretim Planlama Prosedürü

Doküman No PRS06
Yayın Tarihi  18.05.2021
Revizyon No  00
Revizyon Tarihi
Sayfa No 1/4
  1. AMAÇ

Bu prosedürün amacı, Samsun Üniversitesi eğitim – öğretim hizmetlerinin belirlenmesi ve planlanmasıdır.

  1. KAPSAM

Bu prosedür, Samsun Üniversitesinde yapılan tüm eğitim – öğretim hizmetlerini kapsamaktadır.

  1. SORUMLULUKLAR

Üniversite Yönetim Kurulu; Senato, Eğitim Komisyonu, Akademik birimler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı

4. UYGULAMA

4.1       Genel                                                                     

Samsun Üniversitesi eğitim-öğretim hizmetlerinin planlanması; bölüm program ana bilim dalı açılması, öğrenci alınması, ÖSYM kontenjanlarının belirlenmesi, kurumlar arası yatay geçiş kontenjanlarının belirlenmesi ve takviminin hazırlanması, özel öğrenci statüsü işlemleri, akademik takvimin hazırlanması, kesin kayıt işlemleri, kurumlar arası yatay geçiş /kesin kayıt işlemleri, kayıt yenileme/ders kaydı işlemleri, harç tahsilat işlemleri ile ders programlarının belirlenmesi işlemlerini kapsar.

4.2 Bölüm Program Ana Bilim Dalı Açılması

Eğitim-öğretim yapılması planlanan yeni açılacak bölüm ve programların açılması işlemleri eğitim ve öğretim ana sürecine bağlı, eğitim ve öğretim planlama sürecine bağlı kalarak yürütülür. Bölüm ve program açılması süreci Fakülte Dekanlıkları, Enstitü ve Yüksekokul Müdürlükleri sorumluluğundadır.

4.3 Öğrenci Alınması

Eğitim-öğretim yapılması planlanan hali hazırda açık bulunan bölüm ve programlara öğrenci alınması işlemleri S1.2.11 Yeni Birim (Öğrenci Kabul Edecek) Açma İşlemleri sürecine bağlı kalarak yürütülür. Öğrenci alınması süreci Fakülte Dekanlıkları, Enstitü ve Yüksekokul Müdürlükleri sorumluluğundadır.

4.4 ÖSYM Kontenjanlarının Belirlenmesi

Hangi bölüm ve programlara öğrenci alınacağı ile kaç adet öğrenci alınacağı ilgili Akademik Birim Yönetim Kurullarının önerisi ile Samsun Üniversitesi Senatosunca belirlenir. Kontenjanların belirlenmesi, kabul edilmesi ve ÖSYM’e bildirilmesi işlemleri S1.2.1 Öğrenci Kontenjanları Belirleme İşlemleri sürecine bağlı kalarak yürütülür. ÖSYM kontenjanlarının belirlenmesi Fakülte Dekanlıkları, Enstitü ve Yüksekokul Müdürlükleri ile Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı sorumluluğundadır.

SAMSUN ÜNİVERSİTESİ

Eğitim Öğretim Planlama Prosedürü

Doküman No PRS06
Yayın Tarihi  18.05.2021
Revizyon No  00
Revizyon Tarihi
Sayfa No 2/4

4.5 Kurumlar Arası Yatay Geçiş Kontenjanlarının Belirlenmesi ve Takviminin Hazırlanması

Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana Dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik, Samsun Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Programlar Arası Yatay Geçiş Yönergesine göre kurumlar arası yatay geçiş yapılabilmesi için gerekli takvimler belirlenirken “S1.2.1 Öğrenci Kontenjanları Belirleme İşlemleri” sürecine bağlı kalınarak yürütülür.

4.6 Özel Öğrenci Statüsü İşlemleri

Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik maddesi gereği bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrenci olup, farklı bir yükseköğretim ortamı, kültürü, kazanımı edinmek isteyen veya özel durumu, sağlık ve benzeri nedenlerle kayıtları kendi üniversitelerinde kalmak şartıyla farklı bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmesi için yapılması gerekli işlemler “S1.2.7 Özel Öğrenci (Gelen) Kabul İşlemleri  ve S1.2.8 Özel Öğrenci (Giden) İşlemleri”  süreçlerine göre yürütülür. Özel öğrenci statüsü işlemlerinden Fakülte Dekanlıkları, Enstitü ve Yüksekokul Müdürlükleri sorumludur.

4.7 Akademik Takvimin Hazırlanması

Eğitim-öğretim yılının başlama ve bitiş tarihleri ile kayıt ve sınav tarihleri gibi önemli tarihleri içeren akademik takvim, “S1.2.2 Akademik Takvim Hazırlama İşlemleri” sürecine bağlı olarak hazırlanır. Akademik takvimin hazırlanması süreci Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nın sorumluluğundadır.

4.8 Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabul işlemleri

Yabancı uyruklu öğrenci başvuru, değerlendirme ve kabul işlemleri, “S1.2.4 Yabancı Uyruklu Öğrenci (Ön Lisans, Lisans Öğrencileri İçin) Başvuru ve Kabul İşlemleri” sürecine bağlı olarak hazırlanır. Yabancı uyruklu öğrenci başvuru, değerlendirme ve kabul işlemleri süreci Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nın sorumluluğundadır.

4.9 Kesin Kayıt İşlemleri

Kesin kayıt işlemleri Samsun Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Yönetmeliği’ne göre Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından organize edilir.

ÖSYS sınav sonucuna göre Samsun Üniversitesinde eğitim-öğretime başlayacak yeni öğrencilerin kayıt işlemleri “S1.2.3 Öğrenci Kesin Kayıt İşlemleri“sürecine bağlı olarak yürütülür.

Yabancı uyruklu öğrenci statüsünde Samsun Üniversitesinde eğitim-öğretime başlayacak yeni öğrencilerin kayıt işlemleri “S1.2.5 Yabancı Uyruklu Öğrenci Kesin Kayıt İşlemleri ”  sürecine bağlı olarak yürütülür.

SAMSUN ÜNİVERSİTESİ

Eğitim Öğretim Planlama Prosedürü

Doküman No PRS06
Yayın Tarihi  18.05.2021
Revizyon No  00
Revizyon Tarihi
Sayfa No 3/4

4.10 Yatay Geçiş Kabul ve Değerlendirme İşlemleri

Yatay geçiş başvuru, değerlendirme ve kabul işlemleri, “S1.2.6 Yatay Geçiş Başvuru, Değerlendirme ve Kayıt İşlemleri” sürecine bağlı olarak yürütülür.

Yatay geçiş başvuru, değerlendirme ve kabul işlemleri süreci Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nın sorumluluğundadır.

4.11 Yatay Geçiş Kesin Kayıt İşlemleri

Yatay geçişler Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana Dal, Yan Dal ile Kurumlar arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik “S1.2.6 Yatay Geçiş Başvuru, Değerlendirme ve kayıt İşlemleri” sürecine bağlı olarak yürütülür

4.12 Müfredat Güncelleme İşlemleri

Müfredat güncelleme işlemleri,” S1.2.13 Müfredat Güncelleme İşlemleri” sürecine bağlı olarak yürütülür.

Müfredat güncelleme işlemleri süreci, Akademik birimler, Eğitim Komisyonu, Senato ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nın sorumluluğundadır.

 4.13 Kayıt Yenileme/Ders Kaydı İşlemleri

Her yarı yıl başında Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından organize edilen Fakülte/Enstitü ve Yüksekokul öğrencilerinin Kayıt Yenileme/Ders Kaydı işlemleri “S1.2.17 Ders Açma ve Program İşlemleri” sürecine bağlı olarak yürütülür.

Kayıt Yenileme ve Ders Kaydı işlemleri Fakülte Dekanlıkları, Enstitü ve Yüksekokul Müdürlükleri ile Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı sorumluluğundadır

4.14 Harç Tahsilat İşlemleri Üniversiteye Kesin Kayıt İşlemleri ile Kayıt Yenileme/Ders Kaydı işlemlerinin bir ön şartı olarak katkı payı/öğrenim ücreti tahsilat işlemleri o yıl yayınlanan ilgili Bakanlar Kurulu kararına göre “S1.2.27 Harç Ücret Belirleme ve Ödeme İşlemleri” sürecine bağlı olarak yürütülür.

Harç Tahsilat İşlemleri sürecinden Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nın sorumluluğundadır.

  1. İLGİLİ DOKÜMANLAR

5.1 Dış Kaynaklı Dokümanlar

Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana Dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

Samsun Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği

Samsun Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Programlar arası Yatay Geçiş Yönergesi

SAMSUN ÜNİVERSİTESİ

Eğitim Öğretim Planlama Prosedürü

Doküman No PRS06
Yayın Tarihi  18.05.2021
Revizyon No  00
Revizyon Tarihi
Sayfa No 4/4

5.2 İç Kaynaklı Dokümanlar

S1.2.1 Öğrenci Kontenjanları Belirleme İşlemleri

S1.2.2 Akademik Takvim Hazırlama İşlemleri

S1.2.3 Öğrenci Kesin Kayıt İşlemleri

S1.2.4 Yabancı Uyruklu Öğrenci (Ön Lisans, Lisans Öğrencileri İçin) Başvuru ve Kabul İşlemleri 

S1.2.5 Yabancı Uyruklu Öğrenci Kesin Kayıt İşlemleri 

S1.2.6 Yatay Geçiş Başvuru, Değerlendirme ve kayıt İşlemleri

S1.2.7 Özel Öğrenci (Gelen) Kabul İşlemleri 

S1.2.8 Özel Öğrenci (Giden) İşlemleri 

S1.2.11 Yeni Birim (Öğrenci Kabul Edecek) Açma İşlemleri 

S1.2.13 Müfredat Güncelleme İşlemleri

S1.2.17 Ders Açma ve program İşlemleri

S1.2.27 Harç Ücret Belirleme ve Ödeme işlemleri

 

 

 

Hazırlayan Onaylayan Yürürlük Onayı
Kalite Çalışma Grubu Kalite Koordinatörlüğü Kalite Komisyonu
Öğrenci Destek Hattı