S4.13.8

Anasayfa » S4.13.8

SAMSUN ÜNİVERSİTESİ

SÜREÇ KARTI

Doküman No  S4.13.8
Yayın Tarihi  18.05.2021
Revizyon No  00
Revizyon Tarihi
Sayfa No 1

 

Ana Süreç İDARİ VE DESTEK
Süreç Adı Kütüphane ve Dokümantasyon İşleri Süreci
Alt Süreç Görsel-İşitsel Materyal Hizmetler Alt Süreci
Süreç Sorumlusu Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı
Sürecin Uygulayıcıları Teknik Hizmetler Şube Müdürlüğü
Sürecin Kapsamı ve Amacı Görsel-İşitsel Koleksiyon, CD-ROM, DVD, disket, VCD, CD (kitap eki) ve mikroform formatında olan kaynaklar ve bu materyallerin kullanımı için gerekli araç ve gereçlerin sağlandığı birimlerdir. Kitap dışı materyallerden oluşan ve araç/gereç aracılığıyla akademisyen ve öğrencilere derslerinde yardımcı olma, göze ve kulağa hitap eden kaynaklarla edinilen bilgilerin pekiştirilmesi ve sosyal ve kültürel anlamda destek sağlama amacıyla kurulmuştur. Göze, kulağa ve duyguya hitap eden bu koleksiyonun kişilerin ruhsal, duygusal gelişiminde önemi büyüktür. Öğrencilerin boş zamanlarını ders dışı faaliyetlerinde de kütüphane kullanımı hedeflenmiştir.
Sürecin Girdileri: Görsel-İşitsel kaynaklar, Kütüphane Otomasyon Sistemleri, KBS,
Sürecin Kaynakları Kütüphane Yönergesi, Görsel-İşitsel kaynaklar, KBS, Ciltleme ve Güvenlik Şeridi Gereçleri, CD-ROM, DVD, disket, VCD, CD, Harita
Sürecin Faaliyetleri: 1. Yerli ve yabancı önemli yönetmenlerin filmlerinden oluşan büyük bir film arşivi oluşturmak, önemli belgesel filmleri derlemek, müzik albümleri arşivi oluşturmak amacıyla, İnternetten ve satın alma, müracaat kaynaklarından takip edilir ve Koleksiyon Geliştirme ve Seçme talimatına göre seçim yapılır.
2.Seçilmiş materyaller satın alma talimatına göre kütüphaneye sağlanır. Bağış olarak gelenler, Bağış seçme talimatına göre değerlendirilip seçilenler kütüphane otomasyonuna aktarılırlar.
3.Satın alınan materyali uluslararası sınıflama sistemi LC (Kongre Kütüphanesi Sınıflama Sistemi) ve AAAC2 ( Anglo Amerikan Kataloglama Kuralları 2)’ ye göre sınıflama, kataloglamak ve kütüphane otomasyon programı Milas’a veri girişi kataloglama ve sınıflama süreçlerine göre yapılır.
4.Kütüphane otomasyonuna veri girişleri yapılmış görsel-işitsel materyalleri sınıflama numarası ve barkod etiketleri basılıp, yapıştırılır. Raflarda ilgili sınıflama numarasının yanında yerini alır.
5.Bu materyaller kütüphane içinde özel bir birim, ekran ve özel film gösterici araçlarla randevu ile çalışılarak yararlandırma hizmeti gerçekleştirilir. Görsel-işitsel materyaller ödünç verme kurallarına göre yapılır.
6.İş hacmini, kaynak analizini ve kullanıcı çeşitliliğini belirlemek amacıyla istatistiki bilgiler tutulur.
Sürecin Çıktıları/ Kayıt Ortamı Teknik İşlemleri Tamamlanmış Görsel-İşitsel Kaynak, Kütüphane Otomasyon sistemi
Sürecin İzleme Kriterleri Görsel-İşitsel Kaynak Sayısı
Sürecin Müşterisi Kütüphane Kullanıcıları
Sürecin Tedarikçisi: Kütüphane Personeli
Etkileşimli Süreçler
Önceki Süreç   : İdari ve Destek Süreci
Sonraki Süreç : İdari ve Destek Süreci

 

Hazırlayan Onaylayan Yürürlük Onayı
Ali KAVAK (Öğretim Görevlisi) Ömer Naci Yılmaz (Daire Başkanı) Kalite Koordinatörlüğü
Öğrenci Destek Hattı